Verzekeraar Achmea wil een vuist maken tegen farmaceutische bedrijven door met twaalf ziekenhuizen een inkoopblok te vormen bij de aanschaf van dure medicijnen.

Zorgverzekeraar Achmea gaat samen met ziekenhuizen dure medicijnen inkopen. Met de gezamenlijke inkoop hopen de samenwerkende partijen hoge kortingen te bedingen bij de fabrikanten. Dat moet een miljoenenbesparing opleveren die ten goede komt aan de zorg in ziekenhuizen, de premiebetaler en innovaties in de zorg.

Achmea ziet het initiatief als een doorbraak van de huidige gang van zaken, waarbij de 90 Nederlandse ziekenhuizen zelfstandig onderhandelen met de fabrikanten en de kosten van de middelen vervolgens in rekening brengen bij de zorgverzekeraars. Achmea heeft een marktaandeel van 30 procent.

Inkoopblok medicijnen

De zorgverzekeraar trekt samen op met zeker 12 ziekenhuizen, waaronder de academische ziekenhuizen AMC (Amsterdam), VUmc (Amsterdam) en Erasmus MC. De verwachting is dat meer ziekenhuizen zich bij het initiatief zullen aansluiten.

Achmea en de ziekenhuizen starten de gezamenlijk inkoop dinsdag met TNF-alfaremmers, een ontstekingsremmer voor chronische aandoeningen als reuma en de ziekten van Crohn. Jaarlijks kosten deze middelen de zorgverzekeraars rond de 450 miljoen euro.

Het is de bedoeling hetzelfde te doen met andere medicijnen als de inkoop van de alfaremmers een succes wordt.

De medicijnen waar het om gaat kosten vaak meer dan 10 duizend euro per patiënt. Peter de Braal, hoofd inkoop voor de intramurale farmacie bij Achmea, stelt dinsdag tegenover Het Financieel Dagblad dat de individuele inkoop door ziekenhuizen een soort 'black box' is. "Ziekenhuizen bedingen waarschijnlijk wel kortingen, maar we zien op de declaraties meestal de marktprijs terug (...). We hebben het idee dat in veel ziekenhuizen de onderhandelingen professioneler zouden kunnen en dat we door de expertise te bundelen betere prijzen kunnen behalen."

Lees ook

Hier kan 3D-printen groot worden: bij de tandarts

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl